21 prosinca 2008

ljubav dolazi


Riječ se zauzima za potomstvo Abrahamovo, veli Apostol. Stoga je trebalo da u svemu postane braći sličan, pa da uzme i tijelo nama slično. Stoga, tu je Marija da to iz nje uzme pa da onda kao svoje za nas prinese. Pismo spominje rođenje i veli: Povi ga u pelene. Hvali takoder blažene prsi koje su ga dojile. I tako se prvenac majčina krila prinio za žrtvu. To joj je i Gabriel pomno i pažljivo navijestio kad je rekao: ne jednostavno, što će se u tebi roditi - kako ne bi - i pomislila da će tijelo biti izvana u nju stavljeno; nego, iz tebe - kako bi znala da je ono što rađa iz me nastalo.

Tako se zbilo da je Riječ uzela ono što ima s nama zajedničko, pa je to prinijela za žrtvu i posve istrošila kako bi nas uvela u ono što mi imamo zajedničko s njome. To je Apostolu dalo povod za onu riječ:

Treba da se ovo raspad1jivo obuče u neraspadljivost i ovo smrtno obuče u besmrtnost.

Sve to nije se zbilo prividno, kako su ncki mislili. Nipošto!Nego, Spasitelj doista posta čovjekom, i tako se ostvarilo spasenje svega čovjeka. Stoga, naše spasenje nije neki privid, i ne tiče samo tijela. Tiče se uistinu svega čovjeka, i duše i tijela. I to je spasenje ostvareno u samoj Riječi. Ona narav što je izišla iz Marije, po božanskim Pismima, biješe nešto ljudsko. Gospodinovo tijelo bijaše pravo tijelo. Pravo, velim, jer je postalo kao i ovo naše. Ta Marija je naša sestra, a svi smo mi rođeni iz Adama.

I ono što Ivan veli: I Riječ tijelom postade znači to isto i može se potkrijepiti sličnim izrazom iz Pavlova pera: Krist postade za nas prokletstvom. Jer, ljudskom je tijelu pridošao golem prirast odatle što je u zajedništvu i povezanosti s Riječju: smrtno postade besmrtno, tjelesno postade duhovno, i ono što je iz zemlje načinjeno prodrije kroz nebeska vrata.

Ali, makar je Riječ uzela tijelo iz Marije, "Trojstvo uvijek ostaje Trojstvom i nema ni prirasta ni smanjenja. Uvijek je savršeno, te se uvijek ispovijeda u Trojstvu jedno boštvo. 1 tako se u Crkvi pro?povijeda jedan Bog Otac Riječi.

Sveti Atanazije

Nema komentara: